Dit is de gearchiveerde site van het DNSSEC Kennisplatform (2012-2018).
Actuele informatie over DNSSEC vind je op https://sidn.nl/dnssec/.

Snelheid uitrol DNSSEC overtreft alle verwachtingen

Gepubliceerd op 10-09-2012

Aantal beveiligde .nl-domeinen doorbreekt één miljoen

Op vrijdag 7 september is het aantal beveiligde .nl-domeinen door de één miljoen gebroken. Daarmee overtreft de snelheid van de uitrol van DNSSEC alle verwachtingen. Hiermee heeft Nederland een enorme voorsprong genomen en onderscheidt het .nl-domein zich wereldwijd van alle andere top level domeinen.

Sinds de brede beschikbaarheid van DNSSEC dit voorjaar is het aantal beveiligde domeinen razendsnel toegenomen. Vorige maand nam Nederland al de wereldwijde koppositie over van Tsjechië (.cz). De teller stond toen nog op 355 duizend.

Eén miljoen

Inmiddels is het aantal met DNSSEC beveiligde .nl-domeinen de één miljoen ruim gepasseerd. Daarmee heeft Nederland een enorme voorsprong genomen op alle andere top level domeinen.

De snelle groei is vooral te danken aan grote registrars die in één keer alle domeinen die ze voor hun klanten beheren ondertekenden. De afgelopen maanden zijn aanbieders als Shock Media, Intention Internet, Totaalnet, TransIP en Mijndomein druk bezig geweest om de domeinen die onder hun managed DNS diensten vallen van DNSSEC te voorzien.

Ongekend succes

Roelof Meijer, de algemeen directeur van SIDN, de beheerder van het .nl top level domein, noemt de razendsnelle uitrol van DNSSEC in Nederland een ongekend en onverwacht succes. Eerder dit jaar stelden we heel brutaal één miljoen als doelstelling voor 2014. Na de snelle start dachten we deze mijlpaal eind dit jaar al te kunnen bereiken. En nu blijkt de teller daar al ruim boven te staan. Daarmee onderscheidt het Nederlandse .nl-domein zich wereldwijd van alle andere top level domeinen.

Natuurlijk hebben we bij SIDN heel hard gewerkt aan het succes van DNSSEC, vertelt Meijer, zowel op technisch vlak als op het gebied van marketing, communicatie, relatiebeheer en support. Maar ook de registrars en internet service providers spelen hier een cruciale rol. Om de ondersteuning van registry tot eindgebruiker te stimuleren, investeren we flink in DNSSEC, onder meer door registrars een korting te geven op ondertekende domeinnamen. Daarmee worden ze voor een groot deel gecompenseerd voor de kosten die zij moeten maken om DNSSEC te ondersteunen.

DNSSEC

DNSSEC werd 15 mei jongstleden volledig in werking gesteld door SIDN, de beheerder van het .nl top level domein. Vanaf die datum kunnen in principe alle registrars en internet service providers DNSSEC aanbieden aan de domeinnaamhouders. Met name voor operators die het DNS-beheer voor hun klanten verzorgen, is het relatief makkelijk om die domeinen te beveiligen.

Terug naar het nieuwsoverzicht