Dit is de gearchiveerde site van het DNSSEC Kennisplatform (2012-2018).
Actuele informatie over DNSSEC vind je op https://sidn.nl/dnssec/.

Aantal DNSSEC-beveiligde .nl-domeinen nadert de 100.000

Gepubliceerd op 06-07-2012

Het aantal .nl-domeinen dat met DNSSEC is beveiligd nadert inmiddels de 100.000. Daarmee groeit het aantal ondertekende domeinen explosief. Dat is vooral te danken aan DNS -operators die in een keer alle domeinen die ze voor hun klanten beheren van DNSSEC voorzien.

Deze nieuwe mijlpaal wordt bereikt een week nadat we konden melden dat er inmiddels meer dan tienduizend .nl-domeinen zijn ondertekend. Nederland loopt daarmee voorop in de beveiliging van DNS. Zo zijn hier nu al veel meer domeinen van DNSSEC voorzien dan in het veel grotere .com top-level domein.

Deze explosieve groei is vooral te danken aan operators die een groot deel van hun bestand ondertekenen. Deze week heeft hosting provider Totaalnet 72 duizend .nl-domeinen van DNSSEC voorzien.

Totaalnet

Wij beheren op dit moment meer dan 140.000 domeinen, vertelt Henk Kraal, senior engineer bij Totaalnet, waarvan 72.000 .nl-domeinen. Die hebben we deze week allemaal van een DNSSEC-handtekening voorzien. We willen in eerste instantie het gros van alle domeinen onder ons eigen beheer beveiligen. Daarna zullen we DNSSEC ook aan onze klanten gaan aanbieden. Zij hebben dan de mogelijkheid om hun eigen nameservers van DNSSEC te voorzien en hun publieke sleutel via ons e-synergy control panel naar SIDN te sturen.

Al in 2010 hebben we hier onze eerste ervaringen met DNSSEC opgedaan. Vanuit onze klanten, waaronder middelgrote en grote internet service providers, kregen we de afgelopen maanden steeds meer vraag naar DNSSEC. We hebben daarop besloten de invoering te versnellen.

DNSSEC is voor ons een belangrijke stap om het internet veiliger te maken, aldus Kraal. Gebruikers gaan er vaak van uit dat een dergelijk belangrijk protocol als DNS al veilig is. De verbazing is dan ook groot als je ze uitlegt wat de mogelijke consequenties van cache poisoning zijn.

Het belang van DNSSEC kun je misschien wel vergelijken met dat van IPv6. Het is een nieuwe functionaliteit die wereldwijd geïmplementeerd dient te worden om van nut te zijn. Bij dergelijke technische ontwikkelingen wil Totaalnet graag voorop lopen. Onze klanten verlangen dat ook van ons.

DNSSEC

DNSSEC werd 15 mei jongstleden volledig in werking gesteld door SIDN, de beheerder van het .nl top-level domein. Vanaf die datum kunnen in principe alle registrars en internet service providers DNSSEC aanbieden aan de domeinnaamhouders. Met name voor operators die het DNS-beheer voor hun klanten verzorgen, is het relatief makkelijk om die domeinen te beveiligen.

Terug naar het nieuwsoverzicht