Dit is de gearchiveerde site van het DNSSEC Kennisplatform (2012-2018).
Actuele informatie over DNSSEC vind je op https://sidn.nl/dnssec/.

"Internet heeft een onderhoudsbeurt nodig"

Gepubliceerd op 20-11-2012

De nu gebruikte internetstandaarden zijn ontworpen in de jaren '70 en voldoen niet meer. Ze kunnen de aantallen gebruikers niet meer aan en hun veiligheidsniveau is onvoldoende gelet op de waarde die online transacties vertegenwoordigen.

Dat schrijft Bart Knubben in zijn blog 'Nederlandse overheid betrokken bij onderhoud internetstandaarden'. Hij is werkzaam voor Bureau Forum Standaardisatie. Dat ondersteunt het College en Forum Standaardisatie en is ondergebracht bij Logius, onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De DNSSEC-standaard voorkomt dat gebruikers worden misleid door internet-criminelen die een Domeinnaam aan een frauduleus IP-adres koppelen. Sinds de introductie door SIDN afgelopen voorjaar is inmiddels meer dan 25% van alle .nl-domeinnamen beveiligd met DNSSEC.

Pas toe of leg uit

Afgelopen zomer werd DNSSEC door het Forum en College Standaardisatie samen met een paar andere standaarden aan de 'pas toe of leg uit'-lijst toegevoegd. Daarmee worden overheidsorganisaties verplicht deze veiligheidsstandaard voor DNS te gebruiken, tenzij zij goede redenen hebben om dat niet te doen.

De 'pas toe of leg uit'-lijst bevat open standaarden waarvan de overheid vindt dat zijn organisaties deze zouden moeten gebruiken. Hebben zij goede redenen om dat niet te doen, dan moeten zij dat met argumenten onderbouwen. In het geval van DNSSEC waren met name beveiligingsargumenten van doorslaggevend belang. Volgens het Forum Standaardisatie zorgt DNSSEC voor een beter beveiligd fundament van het internet. De standaard draagt ertoe bij dat identiteitsfraude en internetdiefstal inclusief bijbehorende kosten beter kunnen worden voorkomen.

Terug naar het nieuwsoverzicht