Dit is de gearchiveerde site van het DNSSEC Kennisplatform (2012-2018).
Actuele informatie over DNSSEC vind je op https://sidn.nl/dnssec/.

Vernieuwde Internet.nl-portal groeit sterk in gebruik

Gepubliceerd op 27-09-2017

De Internet.nl-portal is deze zomer vernieuwd. Belangrijkste verbeteringen zitten in de gebruikersinterface en het grafisch ontwerp. Er wordt nu gebruik gemaakt van een responsive design, waarmee de portal beter toegankelijk is geworden voor mobiele gebruikers. Daarnaast is de vernieuwde site overzichtelijker en duidelijker in het gebruik.

De Internet.nl-portal biedt bezoekers de mogelijkheid hun verbindingen en domeinen te testen op de toepassing van een zestal moderne internet-standaarden: IPv6, DNSSEC , HTTPS, DMARC, STARTTLS en DANE. De uitkomsten resulteren in een score, waarmee gebruikers ook een kwantitatieve indicatie krijgen van hun "compliance". Volgens Bart Knubben, project manager bij het Platform Internetstandaarden, laat meer dan de helft van de domeinen bij herhaald testen een hogere score zien. Dat suggereert dat de portal inderdaad gebruikt wordt om verbeteringen door te voeren.

| - InternetNL-vernieuwd-screenshot-600x530.png

Uitkomsten

De vernieuwing van de portal heeft geresulteerd in een sterke groei van het gebruik. Volgens Knubben zijn in de eerste helft van dit jaar 120.000 tests uitgevoerd. De afgelopen twee maanden, vanaf de lancering van de nieuwe site, waren dat er al 170.000.

Ook over de uitkomsten van dit project is Knubben positief. Overheden — de primaire doelgroep van initiatiefnemer Bureau Forum Standaardisatie — laten over de afgelopen jaren een sterke verbetering zien. We gebruiken een bestand van 550 overheidsdomeinen die we halfjaarlijks testen met behulp van Internet.nl. Medio 2015 scoorden die domeinen gemiddeld 35 procent op de protocollen DNSSEC/DKIM/SPF/DMARC/HTTPS. De ambitie om eind dit jaar op 100 procent te zitten gaan we niet halen, maar inmiddels zitten we wel op meer dan 70 procent. Dat is een verdubbeling in twee jaar tijd.

Met DNSSEC zaten we medio 2016 op 44 procent. Dat was toen marktconform. Inmiddels zitten we specifiek voor dit protocol op 66 procent. Deze cijfers maken ook duidelijk dat de implementatie van deze internet-standaarden prima te doen is.

Software en tooling

Volgens Knubben is er met name op gebied van software en tooling nog veel te winnen. DNSSEC kan veel makkelijker. De root KSK roll-over die op dit moment loopt maakt dat nog eens duidelijk: er zijn grote verschillen in gemak en ondersteuning van deze transitie tussen de verschillende software-pakketten. Hetzelfde geldt voor TLS: waarom moet ik in een webserver zelf de onveilige cryptografische opties uitzetten. Zorg gewoon dat die software standaard met veilige instellingen komt.

Deze constatering sluit aan bij eerder op DNSSEC.nl gepubliceerde bevindingen. PowerDNS en CoreDNS zijn goede voorbeelden van DNS -software die zijn beheerders zo veel mogelijk ontzorgt. De Infoblox applicances — vooral veel gebruikt door grote organisaties — hebben nog een inhaalslag te maken.

Batches en open source

Voor dit najaar staan nog twee nieuwe ontwikkelingen voor Internet.nl op stapel. Als eerste zal functionaliteit voor de verwerking van lijsten van domeinnamen in batch-vorm beschikbaar worden gemaakt. Daarna zal de broncode als open source software worden gepubliceerd.

Terug naar het nieuwsoverzicht