Dit is de gearchiveerde site van het DNSSEC Kennisplatform (2012-2018).
Actuele informatie over DNSSEC vind je op https://sidn.nl/dnssec/.

"DNSSEC uiterlijk eind 2017 bij alle gemeenten geïmplementeerd"

Gepubliceerd op 30-06-2016

Zonder veilige basisinfrastructuur geen digitale overheid

Gemeenten moeten DNSSEC uiterlijk eind 2017 hebben geïmplementeerd. Zo schrijft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in antwoord op kamervragen. Hetzelfde geldt voor de andere internet-beveiligingsstandaarden die op de 'pas toe of leg uit'-lijst staan: TLS, DKIM en SPF.

Aanleiding voor de kamervragen was het bericht dat Gemeentelijke e-mail 'gênant slecht' beveiligd is. Volgens Binnenlands Bestuur blijkt uit een steekproef met e-maildomeinen van vijftig verschillende gemeenten dat slechts drie van hen aan de moderne standaarden voor veilige e-mail te voldoen: Den Haag, 's-Hertogenbosch en Woerden. Die uitkomsten komen overeen met onze eerdere bevindingen, waaruit ook bleek dat hetzelfde geldt voor centrale overheden.

De minister refereert in zijn antwoord naar een 'adoptie-impuls' die eerder dit jaar door het Nationaal Beraad Digitale Overheid is ingezet. Het belang van de implementatie van moderne internet-beveiligingsstandaarden is groot: zonder veilige basisinfrastructuur geen digitale overheid.

Terug naar het nieuwsoverzicht