Dit is de gearchiveerde site van het DNSSEC Kennisplatform (2012-2018).
Actuele informatie over DNSSEC vind je op https://sidn.nl/dnssec/.

DNSSEC levert bijdrage aan betrouwbaarheid van overheden en bedrijven

Gepubliceerd op 26-11-2012

Technische veiligheid is cruciaal voor domeinen waar webwinkels, banken en multinationals hun internet-portals draaien. DNSSEC zou daar een vanzelfsprekend onderdeel van moeten zijn. Maar ook de betrouwbaarheid van een merk kan een belangrijke reden zijn om deze beveiliging te implementeren. Dat geldt bijvoorbeeld voor de overheid en de kranten.

DNSSEC is in eerste instantie een cryptografische technologie om de vertaling van domeinnamen naar IP-adressen te beveiligen. Daarmee lijkt de toepassing van DNSSEC vooral een aangelegenheid voor bijvoorbeeld banken, multinationals en postorderbedrijven. Zij hebben er immers direct belang bij dat hun naam niet misbruikt wordt, dat hun bedrijfsgeheimen niet op straat terecht komen, en dat hun klanten niet beroofd of geskimd worden.

Ook voor andere partijen is technische veiligheid van groot belang, maar dan vanuit het streven naar betrouwbaarheid. Dat geldt bijvoorbeeld voor onze overheid, die DNSSEC een maand na de introductie al op de lijst van verplichte standaarden zette, en inmiddels hard werkt aan de implementatie van DNSSEC. Maar ook voor kranten, waar de betrouwbaarheid van hun nieuwsvoorziening cruciaal onderdeel is van hun merk, en dientengevolge ook eisen stelt aan hun onderliggende technische infrastructuur.

Reacties op Twitter leerden ons dat kwaliteitskrant NRC lang niet de enige Nederlandse krant is die zijn domein met DNSSEC beveiligd heeft. Wrang is dat diezelfde krant twee weken geleden zijn website tijdelijk moest afsluiten vanwege de verspreiding van malware. De les is dat DNSSEC weliswaar de vertaling van domeinnamen naar IP-adressen beveiligt, en dat ook heel goed doet, maar dat dat onderdeel is van een breder veiligheidsbeleid.

Terug naar het nieuwsoverzicht