Dit is de gearchiveerde site van het DNSSEC Kennisplatform (2012-2018).
Actuele informatie over DNSSEC vind je op https://sidn.nl/dnssec/.

DANE als standaard voor aanbestedingen erkend door de EC

Gepubliceerd op 12-02-2018

De Europese Commissie heeft DANE voor zowel mail als web erkend als officiële standaard voor gebruik in aanbestedingen. Specifiek wordt aan dergelijke standaarden de eis gesteld dat zij open, transparant, onpartijdig en op basis van consensus ontwikkeld worden — dat alles ten behoeve van de technische interoperabiliteit tussen overheidsorganisaties in de EU.

DANE (voor web) is een aanvulling op en in de toekomst een vervanging van het certificatensysteem zoals dat nu gebruikt wordt in web browsers ("het sleuteltje"). Met name het DigiNotar-debacle heeft duidelijk gemaakt dat dit beveiligingsmodel niet goed werkt en dringend aan vervanging toe is.

Mail gateways hebben een dergelijk certificatensysteem niet. Daar wordt DANE gebruikt om het servercertificaat voor STARTTLS vast te pinnen en de STARTTLS-optie te beveiligen.

In beide gevallen werkt DANE door middel van een DNSSEC -beveiligd TLSA record dat een hash code voor een specifiek certificaat bevat.

Ook SPF is in deze beslissing van de EC opgenomen. Voor deze beveiligingsstandaard voor mail-servers is DNSSEC sterk aangeraden maar niet verplicht.

| - EC-DANEstandardEURlex-600x531.png

Terug naar het nieuwsoverzicht